Hajhullást, és/vagy fogínyvérzés tapasztal? 

Fogfehérítés
2018-10-29
Fogászat a múltban
A fogászat története
2019-01-11

Hajhullást, és/vagy fogínyvérzés tapasztal?

A következő cikk egy páciensemről szól, aki segítséget kért tőlem súlyos ínygyulladás, vérzés, halitózis (rossz lehelet) és hajhullás miatt.
Annak ellenére, hogy az évek során jól dokumentálták a fogorvosi folyóiratok, hogy a parodontális megbetegedés több betegséggel és bizonyos hajhullás-típusokkal (alopecia) kapcsolódik, 11 évnyi fogászati tapasztalatom után mégsem találkoztam olyan pacienssel, akinél ennyire drasztikusan megállt a hajhullása, miután elvégeztük fogászati kezeléseit.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy ismeretlen okok miatt több mint öt éve szenved a hajhullás mellett, ínybetegséggel is. A vizsgálatok során nyilvánvaló volt, hogy periodontális bajok fent állnak mivel több mint 10 éve nem volt fogorvosnál.
Jól dokumentált, hogy a periodontális betegséget a nem optimálisan elvégzett szájhigiénia elvégzése okozza és ha a páciens nem megy el a fogorvosához minden félévente rendszeres fogkő eltávolításra. A tartar és a fogkő felhalmozódása nemcsak rossz leheletet, fogíny vérzést és a fogak meglazulását okozza, hanem végül a fogak elvesztését is jelentheti. Súlyosabb esetekben szívbetegséget, agyvérzést, cukorbetegséget, rheumatoid arthritiszt, demenciát és (terhes nőknél) szülési rendellenességek fokozott kockázatait is jelenthet.

Miután páciensemen alapos szájhigiénia ápolást végeztem a magasfrekvenciás ultrahang-scaler használatával a fogkő eltávolításához, kézi fogorvosi eszközöket is használtam az optimális eredmények eléréséhez.

Otthoni használatra javaslom a nagy-nyomású szájzuhany használatát, amelyet az internet segítségével kedvező áron meglehet vásárolni. Személyes preferenciám a WP-100 Waterpik Ultra, mivel a legerősebb, legtartósabb, leghatékonyabb és egyben a legolcsóbb áron kapható a többi versenytársához képest.
Ami a páciensemet illeti, drasztikus változásokat észlelt mindössze két héttel a kezelés után, valamint az ínygyulladás, fájdalmak és a vérzés is teljesen megállt.
Most hálás, hogy nem csak a fogait állítottuk helyre, hanem megőriztük szép egyenes hosszú haját is, amelyre ujjra büszke lehet.
A fogorvosi folyóiratok szerint, a nem genetikai alopecia (hajhullás) kb. 50% -át a fogak, a gyökércsatorna-fertőzések, a ciszták és a periodontális gyulladás gondozásával meglehet fordítani. Úgy mint a páciensemnél, spontán haj mennyiség regenerálódhat ahelyett, hogy extra hormonális kezelésre szorulna, természetesen a fogorvosi munka befejezése után.

Összefoglalva, az egészségügyi problémák és esetleg a nem-genetikai hajhullás mögött rejlő okok nagy valószínűséggel a rossz szájhigiénia következményei is lehetnek. Itt az idő, hogy keresse fel fogorvosát. Segítsen nekünk, hogy segíteni tudjunk Önnek egy jobb, egészségesebb életért.

Dr. Nagy Arnold


Vegye igénybe most a Fogászati csomag akciónkat, 71% kedvezménnyel!

Fogászati csomag akció