Fogszabályozás

Fogszabályozás

Szabályos és egészséges mosoly korszerű fogszabályozó eljárások segítségével.

Az eredendően hibátlan mosoly csak kevesek kiváltsága, azonban a fogszabályzás megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájára, segítségével esztétikus fogsor alakítható ki.
Sokan úgy vélik, hogy a fogszabályozás csupán esztétikai kérdés és valóban kétségtelen, hogy a legtöbben azért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz, mert szép, sőt tökéletes mosolyra vágynak. Ugyanakkor érdemes megjegyeznünk, hogy az esztétikai eredményeken túl a fogak egészségének megőrzése is a célok közé tartozhat, hiszen fogazatunk és egész szánk egészségügyi állapotára kihatással van. A fogszabályozás során a fogtorlódások, a megdőlt és kiálló fogak, a fogak közti hézagok, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét kezeljük.
A fogszabályozás első és egyben legfontosabb lépése, hogy konzultáljunk egy fogszabályozó szakorvossal, aki pontos képet tud adni a lehetőségekről. Az Izabella Dental fogászatán több lehetőség közül lehet választani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Rögzített fogszabályozó készülék? Kivehető fogszabályozó? Láthatatlan fogszabályzó?

Rögzített fogszabályozó készülék

A fogszabályozó készülék két fő részből áll: a fogakra ragasztott brackettek-ből és a bracketteket összekötő ívekből. A brackettek készülhetnek klasszikusan, fémből, de porcelánból is. A fix fogszabályozó készülékeket a fogakon egy speciális ragasztási technológiával rögzítjük, így azt a páciens a szájából eltávolítani egytáltalán nem tudja, viselni kell éjjel-nappal. Éppen ezért a kezelés rövidebb időt vesz igénybe, mintha megszakítanánk a folyamatot. Ezek a készülékek lehetővé tesznek olyan fogmozgatásokat, melyeket a kivehető készülékekkel nem lehet elvégezni. Viselése során fokozottan kell ügyelni a szájhigiénia fenntartására, gondoskodni kell a megfelelő fogápolásról, hiszen a rögzített fogszabályzót tisztítani nem egyszerű, de megtanulható. 
A rögzített fogszabályozó készülékeket többségében a maradó fogazattal rendelkező páciensek esetén, azaz 12 éves kor felett alkalmazzuk.

Kivehető fogszabályozó készülék

A kivehető fogszabályozó készülékek alkalmazhatóak mind a felső, mind pedig az alsó fogsorban. A kivehető készülékeknek sokféle alkalmazási lehetősége van, azonban nem alkalmazhatók mindenfajta fogazati rendellenesség kezelésére. Ezek a fogszabályzók egyrészt hatékonyak gyermek- és serdülőkorban, hiszen az állcsontok növekedésének befolyására alkalmasak, másrészt kisebb eltérések korrigálásához, fogcsikorgatás és állkapocs ízületi problémák fennállása esetén használhatók, felnőttek esetében is. A fogszabályozó készülék minden esetben egyénre szabott, szorosan illeszkedik a fogazatra, színe átlátszó, azaz szinte észrevehetetlen. Ezt a készüléket – mivel nem rögzített – a páciensek nem viselik állandóan, könnyen eltávolítható a szájból. Ideális esetben a nap 24 órájából legalább 12-14 óra hosszát kell viselni, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kezelés ideje hosszabb, hiszen a készülék nincs folyamatosan használva.

Láthatatlan kivehető fogszabályozó készülék

Az egyre népszerűbb, fogakra szorosan illeszkedő, átlátszó, vékony fogszabályozó készülékek enyhébb fogazati eltérések korrekciójára alkalmasak, ezért a nagyfokú eltérések kezeléséhez nem javasolt. Ezzel a módszerrel a leghatékonyabban főleg a kisebb, esztétikai eltérések állíthatók helyre.

A szép és szabályos fogazat egészséget és magabiztosságot sugároz, egyúttal önbizalmat is ad.
Bármilyen típusú fogszabályozó mellett is döntsünk, minden esetben szükség van a rendszeres fogorvosi kontrollra, valamint a fogszabályzó készülék aktiválására. Mindig az új, javított helyzethez kell igazítani a készüléket, hogy a kívánt esztétikai és funkcionális eredményt mielőbb elérjük.

Jelentkezzen be az első konzultációra!

Az első konzultáció ára 5 000 Ft!

A konzultáció árát elengedjük amennyiben fogászatunkon veszi igénybe a kezelést!

Rögzített fogszabályozó készülék

Kivehető fogszabályozó készülék

Láthatatlan fogszabályozó